Milan Kundera "Elu on mujal"


Tsitaadid raamatust:
"Kõigepealt peab maailma tundma sellisena, nagu see on, et seda hiljem radikaalselt muuta."

"Kõige hullem pole see, et maailm ei ole vaba, vaid see, et inimene ei oska enam vaba olla."

"Luule kaudu väljendab inimene kooskõla olemisega."

"Tõeline armastus ihkab luua armastatud isiku ebatäiuslikust olendist, kes on seda inimlikum, mida ebatäiuslikum ta on."


Joon kunsti ja pornograafia vahel on õhkõrn ja mu meelest kaldub see raamat rohkem labasuse poole. Vääritu käitumine ja isikute sildistamine, üksteise mahategemine ja alusetu süüdistamine, lõppematu armukadedus ja mõtlematu kättemaks millegi ebareaalse nimel. Need on üldjoontes täpselt need teemad, millest ma lugeda ei viitsi.

Lugesin seda soovituse peale, aga soovitustega on nii nagu ikka. Kas meeldib või mitte. See soovitus läks tagantjärele mõeldes üsna pange, aga kuidas ma seda enne teada oleksin võinud?. Vot ei olekski. Tegelikult meeldis mulle raamatu pealkiri ka, aga kahjuks ei ole sel sisuga suurt midagi ühist. Sisu on suhteliselt laialivalguv ja mittemidagiütlev. Peale arglikult kirjeldatud seksistseenide ja kõige ülalnimetatu seal midagi ei olegi.

Rohkem meeldivad mulle need kontekstist välja rebitud tsitaadid, mis eraldiseisvana elavad oma elu ilusamalt kui kaante vahel.
< >